Valentin és Péntek
3. fejezet

A mese szövege mellett hasznos információkat találtok az epilepsziával kapcsolatban.

EEG vizsgálat

Ez egy csendes, hallgatózós vizsgálat. Szieszta van. Hidd el, ilyenkor még anya is irigyel. Csak pihizned kell nyugodtan! A fejedből jövő jelek színes vonalakat fognak rajzolni a monitorra, hegyeket, völgyeket, később dombokat, mely jelzi amikor elalszol. De a gondolataidba nem látunk bele! Gondolj arra, hogy ez az egész olyan, mintha színes rasztáid lennének.

3. fejezet

– Azért nektek akkor is sokkal könnyebb! Én a nagyroham alatt, van, hogy bepisilek, csorog a nyálam és nem emlékszem semmire. Mi ehhez képest egy kis elakadt muszogás, meg furcsa szagok! Aztán amikor a rohamnak vége, csak emelgetem a hosszú nyakam, és mindenki néz rám hatalmas ijedt szemekkel.

– Miért néznek rád ijedten? – kérdezte az oroszlán. – Nem is értem. Az én anyukám nagyon bátor! Nem véletlenül vagyunk mi oroszlánok híresek a bátorságunkról! Amikor még nem találták meg a nekem való gyógyszert, a rohamaim után kinyitottam a szemem, és akkor ő szorosan magához ölelt, megcirógatta a sörényem és azt mondta, szeretlek, itt vagyok, és már minden rendben van! És én mindig elhittem neki.

– Az én anyukám is nagyon szeret engem! – válaszolt gyorsan a zsiráf, de tudod, egyszer hallottam, hogy beszél valakivel telefonon és sír miközben azt mondja: „Ez az én hibám! Tőlem örökölte.” Nagyon szipogott, én meg úgy tettem, mintha nem hallottam volna. Nem akartam elszomorítani őt.

– Lehet, hogy tőle örökölted az epilepsziát, de sok mást is tőle örököltél, ami viszont nagyszerű! A hosszú nyakadat kitől örökölted?

– Anyától… – hüppögött a zsiráf.

– És a gyönyörű mintás bundádat?

– Azt is…– hangzott a válasz egy pici mosoly kíséretében. – Volt, hogy foltos nyakorjánnak hívtak minket az emberek. Az rém ciki lenne. A zsiráf milliószor jobban hangzik.

Ezen mind kuncogtak egy kicsit.

– És a magasságodat? Azt kitől örökölted? – faggatta tovább az oroszlán.

– Na, azt az apukámtól – húzta ki magát végre büszkén a zsiráf. – Mi vagyunk a legmagasabbak a világon! Na jó, a száraz részén. – Ti amúgy mind Valentin doktorhoz jöttetek? – terelte el magáról a szót a zsiráf végre kicsit jobb kedvre derülve.

– Én EEG vizsgálatra jöttem! – vágta rá rögtön az egér.

– Szerintem ott látják a gondolataidat! És néha attól is félek, hogy megráz az áram – tette hozzá gyanakvóan a zsiráf.

Ezen egyszerre mindenki felnevetett.

– Dehogy látják! – kuncogott a mókus. – Csak azt látják, hogy nyitva vagy csukva van a szemed a vizsgálat alatt. Nekem már olyan is volt, hogy hazavittem a gépet és egész nap rajtam volt.

– Egy napot ültél a konnektor mellett? – hüledezett az egér.

– Jaj, dehogy! Elemes a cucc és memóriakártyára töltődik. Bármit lehet benne csinálni. Iszonyú vicces volt, hogy rászólhattam apáékra, hogy tegyék el a kütyüket, mert a közelemben tilos volt telefonozni. Én voltam a főnök! Este azért kicsit tartottam attól, hogy látják, mit álmodom, de másnap, mikor visszahoztuk a gépet keresztkérdéseket tettem fel, és a néniknek halvány lila fogalmuk sem volt az álmaimról. Szóval nyugi.

– A leckét azért igazán betölthetnék…– sóhajtott fel a nyúl.

Ebben mind egyetértettek.

– Én Péntekhez, a pszichológus bácsihoz jöttem – folytatta az oroszlán. – Péntek nagyon jó fej! Néha magáz, meg uramnak szólít és mindig megdicsér.

Nagyon jókat szoktam vele játszani! Remélem, ma rajzolni is fogunk! A múltkor megépíthettem az egész világomat egy nagyszerű homokozóban!

– Képzeld, mi kötni szoktunk nála! – vágott fel a mókus. – Nagyon szórakoztató – tette hozzá. – Én amúgy fejlesztésre jöttem. Ez a kedvencem itt. Van, hogy bábozunk, meg meséket játszunk el, mindig van ugróiskola és néha főzőcskézünk is!

A nyúl mintha kicsit gyorsabban kezdett volna muszogni, mint szokott. Mindig ezt csinálja, amikor megijed. Az oroszlán rögtön kiszúrta.

– Mi a baj? – kérdezte.

– Semmi, csak nekem kicsit sem vicces, amiért ma itt vagyok.

– MR vizsgálatra jöttél – találta ki a sörényes. – Na figyelj! Azon már én is voltam és van egy ötletem, hogy ne félj! Hegyezd a füled!

– Csupa fül vagyok – vallotta be amaz.

– Az egész olyan, mintha betolnának egy űrhajóba, de mégsem, hisz csak a fejed van az űrben. Van ott bent egy kispárna, azon kell nyugton maradni. Ennyi az egész. Hallani fogod az anyukád hangját, érezni fogod a mancsát a mancsodban és bár te nem beszélhetsz, tudsz neki jeleket adni!

– Hogyan?!

– Hát mi a mamámmal kitaláltuk, hogy, ha nem hallottam, amit mondott és szeretném, hogy megismételje, akkor széttárom az ujjaimat és ő azonnal érti, mit akarok. Ha pedig megszorítom a kezét, arra vagyok kíváncsi, mennyi ideig kell még hallgatnom ezt az őrült kattogást.

– Ez jó ötlet! – gyorsan megtanulunk apával mi is valami hasonlót! – derült fel a nyúl.

 

– Én most csak Valentin doktorhoz jöttem – folytatta a zsiráf felbátorodva a többiek történetein. Majd meg sem várva a kérdésüket folytatta.

– A legtöbbször legózunk, azt imádom. Mindig jókat beszélgetünk, van, hogy orvososat játszunk – hadarta. Pár dolog bébikönnyű, mint amikor csukott szemmel meg kell fognom az orrom, vagy egy lábon kell hogy ugráljak vagy amikor én vagyok az ő tükörképe és utánzom őt. A törpe meg óriásjárás, pont olyan mint a tornaórán. Amikor meg vissza kell dobolnom neki ritmusokat, az meg tiszta énekóra. És képzeljétek! Amikor csukott szemmel kell állnom úgy, mintha egy kötéltáncos lennék, azt még apa is elrontja egy csomószor. Együtt szoktunk próbálkozni – kuncogott. A kedvencem viszont a reflexkalapácsa. Az olyan mint én, egy hosszú nyakú zsiráf csak gumiból van és kemény az orra – húzta ki magát büszkén. Épp a plafonig ért. Aztán újra elszomorodott kicsit és megjegyezte. – Azért ez akkor is igazságtalanság, hogy mi itt ülünk, másoknak meg kutya baja.

– De pszt! Nézzétek jön is!

 

EEG vizsgálat

Ez egy csendes, hallgatózós vizsgálat. Szieszta van. Hidd el, ilyenkor még anya is irigyel. Csak pihizned kell nyugodtan! A fejedből jövő jelek színes vonalakat fognak rajzolni a monitorra, hegyeket, völgyeket, később dombokat, mely jelzi amikor elalszol. De a gondolataidba nem látunk bele! Gondolj arra, hogy ez az egész olyan, mintha színes rasztáid lennének.

Olvass tovább!

A mese további fejezeteit alább oldavashatod. Péntek megmutatja a hozzávezető utat:

MR vizsgálat

A hiedelmekkel ellentétben egy bátor ötéves már ügyesen, ébren helytáll az MR vizsgálat alatt. Tény, hogy ez egy hangos, kattogós, unalmas és hosszú vizsgálat, ami majdnem félórás, de míg csukva a szemed és mozdulatlanul fekszel több ezer izgalmas fénykép készül az agyadról, ami nagyon értékes információt ad az orvosoknak! Az egyetlen szuperszabály, hogy maradj egyhelyben! Ha elmozdítod a fejed, kezdhetitek az egészet előröl. Nyugi! Anya vagy apa végig melletted lesz, hallani fogod őt. Mindenki más azonban az üvegfalon túlról figyel rád nagyon. Használd a jeleket, amiket megbeszéltetek!

Arányok

Az epilepszia gyakorisága 1%, de a gyerekek körében 5%-ban fordulhat elő epilepsziás roham. Ez egy nagy szám, és sokszor fogalmunk sincs, mi váltotta ki a rohamot. Ez lehet akár magas láz, vagy tartós kialvatlanság is, ezért az ilyen eseteket provokált rohamoknak hívjuk. Jó hír, hogy az összes epilepszia 70-80 %-ban tünetmentessé tehető. Sőt, ezeknek a gyerekeknek több, mint a fele egy idő után már a gyógyszert is elhagyhatja!

Olvass tovább!

A mese további fejezeteit alább oldavashatod. Péntek megmutatja a hozzávezető utat:

Segíthetünk?

Ne csak a mesét olvasd el! A honlapon hasznos információkat találsz az epilepsziával kapcsolatban, nézd meg!