Valentin és Péntek
2. fejezet

A mese szövege mellett hasznos információkat találtok az epilepsziával kapcsolatban.

Aura

Az aura egy olyan tünet, ami megelőzheti a rohamot. Az adott gyermeknél mindig ugyanaz! Nagyon fontos, hogy beszéljünk róla, segítsünk beazonosítani. Ez lehet egy furcsa szín, egy jellegzetes szag, egy bizonytalan rosszullét vagy egy tompa zsibbadás vagy akár ezek együtt. Bármi is legyen az, jelez és időt ad, hogy akár lefekvéssel is felkészüljünk a rohamra, esetleg kivédjük azt.

2. fejezet

A gondosan berendezett váróban a kisszékeken csendben várakoztak a páciensek. “Játékból már ismerik egymást, jó Péntek? Már találkoztak itt nálunk a váróban.” Péntek bólintott, hogy rendben és a beszélgetés azonnal el is indult.

 

– Szia Zsiráf! Jó, hogy látlak! Hogy vagy? – kérdezte az oroszlán a mellette ülő hosszúnyakút.

 

– Köszönöm, voltam már jobban is. Épp tegnap volt rohamom – mondta a zsiráf és kicsit lelógatta az orrát, ami így épp a többiek feje búbjáig ért. Pár másodpercig hallgatott, majd így folytatta:

– Mindenkinek könnyebb, mint nekem!

Mit lehet erre mondani? Mindenki csendben maradt.

 

– Egér, mesélj, neked is vannak rohamaid? – igyekezett magáról elterelni a szót a zsiráf.

 

– Nem is tudom, minek nevezzem, ami nekem van. Epilepszia ez is, de anyukám szerint ilyenkor inkább olyan vagyok, mint egy alvajáró, akinek fogalma sincs mi zajlik körülötte, és őszintén szólva tényleg így van. Fogalmam sincs. – vallotta be halkan cincogva az egér.

 

– Mókus, veled mi történik, amikor rohamod van? – adta át a kérdést az egér, és most mindenki a mókus felé fordult.

 

A zsiráf morcos maradt, nem szólalt meg, csendben fortyogott, de látszott a szarvai mellett ügyesen hegyezi azokat a nagy lapát füleit.

– Én mielőtt rosszul leszek, furcsa szagokat kezdek érezni, és zsibbad a lábam, és minden olyan különleges méretű lesz, túl nagy, aztán meg egészen kicsi, és én nagyon, de nagyon szeretnék megszólalni, de nem megy. Olyankor percekig még makogni sem tudok – vallotta be a mókus. A nyúlnak van hasonló története, a múltkor elmesélte nekem, de neked nem csak a szavad akad el, ugye?

 

 

– Igen, én épp csinálnék valamit, de bármennyire is szeretném, nem megy, és a mozdulat kellős közepén megáll minden egy kicsit. Még a muszogást is abbahagyom. Aztán huss, megy minden tovább.

 

 

Mind elhallgattak egy kicsit. Mennyi módon élik meg a rohamokat! – gondolta a zsiráf kissé megenyhülve, de inkább ezt mondta:

 

– Akkor is nekem a legrosszabb! Az oroszlánnak például már egyáltalán nincsenek is rohamai! – bökte ki végül.

– Igen, mert én már sok gyógyszert kipróbáltam és Valentin doktor végül megtalálta azt, ami igazán nekem való és segít! De addig velem is pont az történt, ami veled, Zsiráf! A rohamok jöttek-mentek néha gyakrabban, néha ritkábban, de mindig visszatértek.

 

A zsiráfnak azonban nem lett jobb a kedve, bár egy kicsit mintha megszeppent volna.

– Tudjátok, az van….

– Mi az? Bökd már ki! – sürgették a többiek.

– Az történt, hogy tegnap elfelejtettem bevenni a gyógyszeremet és ezért lett rohamom. Csak én lehetek ilyen tökkelütött – motyogta a zsiráf alig hallhatóan.

– Na, ez nem nagy ügy! Ezen könnyen lehet segíteni! – hencegett az oroszlán. – Tudod, bevallom velem is előfordult régen hasonló, és ilyen már mindenkivel előfordult, aki gyógyszert szed, még a legfigyelmesebbekkel is. Semmi köze a tökfejséghez. Mi az anyukámmal hajtogattunk egy házikót, aminek hét emelete van, miden emeleten két-két ablakkal. Ide bekészítjük együtt az összes gyógyszert, amit a héten reggel és este be kell vennem, így nem történhet baleset. Elég bekukucskálnom az ablakokon.

 

Aura

Az aura egy olyan tünet, ami megelőzheti a rohamot. Az adott gyermeknél mindig ugyanaz! Nagyon fontos, hogy beszéljünk róla, segítsünk beazonosítani. Ez lehet egy furcsa szín, egy jellegzetes szag, egy bizonytalan rosszullét vagy egy tompa zsibbadás vagy akár ezek együtt. Bármi is legyen az, jelez és időt ad, hogy akár lefekvéssel is felkészüljünk a rohamra, esetleg kivédjük azt.

Olvass tovább!

A mese további fejezeteit alább oldavashatod. Péntek megmutatja a hozzávezető utat:

Titkos napló

Ezekről a különleges rohamokról csak az tud, aki megéli őket. Sokszor a család sem, hisz senki nem tölti az egész napot árgus szemmel a gyerekekkel. Iskola, különórák, barátok és még ezer más helyszínen zajlik az élet. A gyógyszerek beállításához viszont elengedhetetlenül fontos tudni minderről az orvosnak, ezért érdemes egy kis titkos naplót vezetni, amibe azért a kontroll alkalmával mégiscsak belenézhetnek a felnőttek, akik bármit megtennének, hogy segítsenek.

Gyógyszer

Az epilepszia gyógyszereit évtizedekig tesztelik és fejlesztik, használatuk biztonságos. A védelmük nélkül maradandó károsodást szenvedhet el agy. Az is tény, hogy mindenkire másképp hatnak: akár előnyös akár hátrányos mellékhatásuk is lehet. Erre is figyelnek az orvosok, mikor gyógyszert keresnek. Van olyan gyógyszer, ami fogyaszt, ami hizlal, ami lassít, ami javítja a figyelmet, és olyan is, ami segít az alváson. Aki vékony, annak nem gond, ha hízik kicsit, aki figyelmetlen, annak jól jön, ha jobban tud koncentrálni. Idő, míg az orvosok megtalálják a tökéletes gyógyszert, de mindenre figyelnek, míg keresik. Ez egy folyamat! Már csak ezért is érdemes hosszú távon együtt működni a gondozó orvossal. A legtöbb esetben nem kell percre pontosan bevenni a gyógyszert. Ezért igazán ne ébresszünk fel senkit!

Olvass tovább!

A mese további fejezeteit alább oldavashatod. Péntek megmutatja a hozzávezető utat:

Segíthetünk?

Ne csak a mesét olvasd el! A honlapon hasznos információkat találsz az epilepsziával kapcsolatban, nézd meg!